X

Pompeo le reproşează europenilor că nu au fost ‘utili’ în cazul generalului iranian Soleimani

Informateca

Secretarul de stat american Mike Pompeo le-a reproşat europenilor că nu au fost „atât de utili” pe cât ar fi trebuit să fie în cazul generalului iranian Qassem Soleimani ucis într-un raid în Irak, relatează AFP, potrivit agerpres.

Într-un interviu acordat vineri postului de televiziune Fox News, Pompeo a explicat că a fost în contact telefonic cu lideri din întreaga lume pentru a discuta cu ei despre acest atac care a provocat furia iranienilor.

Citește și : Pompeo critică o opinie a Franţei faţă de uciderea generalului Soleimani într-un raid în Irak

„Am vorbit cu partenerii noştri din regiune pentru a le explica ce facem, şi de ce, şi pentru a le cere asistenţa. Toţi au reacţionat fantastic”, a spus el.

„Însă discuţiile cu partenerii noştri din alte locuri nu au fost atât de bune. Sincer, europenii nu au fost atât de utili pe cât am sperat că vor fi”, a adăugat şeful diplomaţiei americane.

Potrivit lui Pompeo, „britanicii, francezii, germanii, toţi trebuie să înţeleagă că ceea ce noi am făcut, ceea ce americanii au făcut, a permis de asemenea salvarea de vieţi în Europa”.

„A fost un lucru bun pentru întreaga lume şi facem apel la toată lumea să susţină acţiunea SUA de a determina Republica Islamică Iran să se comporte pur şi simplu ca o naţiune normală”, a continuat Pompeo.

Washingtonul a susţinut că generalul Soleimani pregătea „acţiuni violente” care vizau în special americani.

Citește și : UE îndeamnă SUA şi Iranul să dea dovadă de reţinere pentru a evita escaladarea conflictului

Asasinarea într-un atac american cu dronă care a avut loc în noaptea de joi spre vineri la Bagdad a arhitectului strategiei iraniene în Orientul Mijlociu, generalul Qassem Soleimani, şi a lui Abu Mahdi al-Muhandis, omul Iranului şi numărul doi al Hashd al-Shaabi (coaliţie de paramilitari irakieni pro-iranieni), a aruncat lumea în incertitudine şi a declanşat teama de o conflagraţie regională.

Cu excepţia notabilă a Israelului, care a aprobat raidul SUA, majoritatea liderilor mondiali, în special cei europeni, au fost reţinuţi în a-şi exprima un astfel de sprijin.

Citește mai mult

Alte știri

Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker