X

Zi decisivă pentru Laura Codruța Kovesi! Fostul procuror șef DNA, în fața procurorilor CSM

Zi decisivă pentru Laura Codruța Kovesi! Fostul procuror șef DNA, în fața procurorilor CSM 16

Foto: Agerpres

Laura Codruţa Kovesi, fost procuror șef DNA şi Marius Iacob, fostul adjunct al șefului DNA, Marius Iacob ajung miercuri în faţa secţiei de procurori a CSM.

Cei doi trebuie sa dea explicaţii în cele trei dosare disciplinare în care sunt vizați. Vorbim de celebrul dosar al „decaparii până la premier”, cel al e-mailului în care Kovesi adresa cuvinte jignitoare procurorilor şi cel în care este acuzată de favorizarea făptuitorului şi represiunea nedreaptă.

”În concret, procurorul-şef al DNA s-a exprimat în sensul combaterii efectelor negative în planul imaginii şi credibilităţii instituţiei, generate de decizia CCR 68/2017, prin instrumentarea urgentă a unor dosare ‘cu miniştri’, de impact mediatic, şi-a exprimat dezacordul cu privire la caracterul legal, definitiv şi general obligatoriu al Deciziei CCR 68/2017 şi a folosit exprimări inadecvate la adresa Curţii Constituţionale şi a unui judecător al Curţii, inducând ideea în cadrul opiniei publice că unul dintre criteriile în funcţie de care se prioritizează soluţionarea dosarelor este impactul mediatic al acestora şi calitatea oficială a persoanelor cercetate”, arăta IJ. 

De asemenea, Kovesi a folosit faţă de colegii procurori un ton superior şi agresiv, inadmisibil în raport cu standardele minimale de etică şi deontologie ale unui magistrat, de natură a genera în rândul opiniei publice un sentiment de indignare şi un dubiu legitim cu privire la respectarea principiilor supremaţiei Constituţiei şi a legilor, precum şi a imparţialităţii procurorilor, susţinea Inspecţia Judiciară. 

În al doilea raport al Inspecţiei Judiciare se susţinea că Laura Codruţa Kovesi a inserat într-un comunicat de presă pasaje din înregistrările discuţiilor purtate la sediul DNA Ploieşti, care constituiau probe într-un dosar care îi viza pe membrii familiei Cosma. 

În februarie 2018, DNA a dat publicităţii un comunicat de presă în care era redată transcrierea unor convorbiri purtate de persoane din anturajul fostului deputat Vlad Cosma la sediul DNA Ploieşti. Potrivit DNA, persoanele respective au cerut procurorilor să facă demersuri astfel încât să îi creeze o situaţie juridică favorabilă lui Vlad Cosma şi tatălui său, Mircea Cosma, cercetat pentru luare de mită şi abuz în serviciu.

Citește mai mult

Alte știri

citește și

Close
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker