Oradea, din ciclul „Primarul Bolojan, ca un bolovan”: Statuia românului Mihai Viteazul înlocuită cu neamțul Ferdinand

 

Statuia voievodului Mihai Viteazul a fost dată jos, marţi, în jurul orei 13.30 de pe soclul din Piaţa Unirii din Oradea, în urma unei operaţiuni care a durat în jur de o oră. Evenimentul nu a fost lipsit de incidente, unele voci acuzând administraţia locală de „trădare de ţară” şi considerând acţiunea „o ruşine naţională”. („Bihoreanul”)

Imaginea asta cu Mihai Viteazul prăbușit în al o sutălea an de când există statul român în forma actuală (nu discutăm acum modificările teritoriale față de 1918), este emblematică. Și parcă premonitorie.

Si nu, Mihai Viteazul nu are ca și calitate principală aceea că a fost unificator al Țărilor Române. Nici vorbă. El este cel care a vrut să ia Constantinopolul înapoi de la turci si să refacă Imperiul Roman de Răsărit. Trecuseră doar 150 de ani de când căzuse. Si a si primit promisiunea că va fi sprijinit de catolici. Dar a rămas cu ea. Cu promisiunea. Ba a mai si cheltuit o grămadă, că el a luat de bună înțelegerea și s-a dus la întâlnire la mama naibii, cu trupele promise de habsburgi si de catolici, pe câmpurile unde se află azi Edîrne. Trupe care, ce sa vezi?, n-au mai venit. Cinismul migratorilor care au pus stăpânire pe Europa este de nedescris.

De abia după ce și-a luat țeapa asta, s-a instalat la Alba Iulia si a vrut să ia Transilvania; asta i se părea floare la ureche.

A pierdut însă din vedere că ăștia îi pot lua gâtul ca la pui. Ceea ce au si făcut.

Culmea e că se luptă cu el si acum, după 400 de ani. Și vor să îi șteargă urmele.

Sper totusi că statuia va fi amplasată în altă parte, cum am auzit că se intenționează. Deși asa au zis si cu statuia sau bustul, nu mai stiu ce era, al lui Emanoil Gojdu care a fost aruncată si părăsită intr-o magazie cine stie pe unde. Are rost să mai spun cine a fost Gojdu si cât bine a facut României si in special orădenilor? Tare nerecunoscători mai suntem.

                                                                                                          Cristina LEORDEANU

 

Citește mai mult

Alte știri

Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker