Banii şi pâinea nu se aruncă în ţărână


Când un grup de ultraşi politici, ca să nu le spunem huligani, au aruncat pe jos o hârtie de 1 leu, românul de la ţară a ridicat-o.

A ridicat-o fiindcă există o tradiţie a respectării banului obţinut prin muncă, iar ţăranul român nu lasă niciodată banul să zacă în ţărână, considerând că ar dispreţui sudoarea încorporată în ea.

Pe de altă parte, pe hârtia de 1 leu sunt chipul lui Nicolae Iorga şi silueta bisericii de la Curtea de Argeş ctitorită de Neagoe Basarab şi ridicată de mitologicul meşter Manole. Cum să fi lăsat în noroi ţăranul aceste simboluri? Exclus.

Gestul de a arunca chipul lui Iorga în praf ne poate aduce aminte, dacă tot este să vorbim despre simboluri, de cei care l-au ucis pe marele savant. Dacă oamenii, să zicem, nu sunt din aceeaşi făină cu criminalii, gesturile se întâlnesc în zona dispreţului şi agresivităţii.

De remarcat că ultraşii ar fi obţinut acelaşi efect dacă ar fi aruncat pe jos o bucată de pâine. Niciodată ţăranul nu aruncă pâinea şi suntem siguri că omul s-ar fi aplecat după ea măcar pentru a da-o apoi câinelui din ogradă.

Banii şi pâinea sunt simboluri ale muncii, iar bunul simţ ne spune că munca trebuie respectată.

Oricum, cel care vine dintr-un city break din străinătate şi apoi îi aruncă bunicii peste gard o sută de lei poate fi sigur că bunica se va apleca să o ridice.

Facebook Twitter LinkedIn Google+ Email Copy Link Print Mai mult

Citește mai mult

Alte știri

Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker