IOHANNIS NU SE DEZICE DE TORȚIONARUL LAZĂR


Orice s-ar spune în spațiul public, indiferent că vorbim despre dreapta sau stânga, dovezile că Augustin Lazăr a fost torționar comunist sunt incontestabile. Ba chiar și Augustin Lazăr a recunoscut că “este posibil să fi făcut anumite lucruri”, bine că nu i-a scăpat celebra: “așa era sistemul”.

Cu toate că există dovezi, mărturii – nu numai de la Iulius Filip – în ciuda semnalelor date de societate, Iohannis nu poate să renunțe la Augustin Lazăr, pentru că procurorul general i-a închis cele 17 dosare, așa că președintele, vrea sau nu, trebuie să-și plătească datoria.

Doar că una e una și alta e alta. Klaus Iohannis, tocmai acum ar trebui să dea dovadă coloană vertebrală. Președintele tot spune că nu poate accepta comunismul, de obicei al celor care-i stau în cale, pentru că, se pare, cu torționarii nu are nicio problemă.

Până și Daniel Morar, fost procuror DNA, a renunțat la premiul pe care l-a primit de la GDS în 2011, asta după scandalul cu Augustin Lazăr.

„(…) în contextul dezvăluirilor recente ivite în spațiul public cu privire la activitatea domnului Augustin Lazăr ca procuror în perioada regimului comunist, surprinderea mea a fost cât se poate de mare atunci când am aflat că premiul G.D.S. pe anul 2018 a fost acordat acestuia, în pofida faptului că activitatea dânsului a presupus volens nolens, prin actele întocmite în dosarul disidentului anticomunist Iulius Filip, cauționarea regimului represiv. Din câte ne dăm seama, domnul Augustin Lazăr nu a fost un torționar, însă nu este nici un inocent. Profesia de procuror în regimul comunist a ales-o în cunoștință de cauză și trebuia să înțeleagă care sunt consecințele unei asemenea activități într-un regim represiv. Avea de ales, chiar în condițiile acelor vremuri, mai ales că erau anii 80, iar nu anii 50”, scrie Daniel Morar, într-o scrisoare.

Cel mai succulent mesaj vine însă de la Mircea Dinescu, cel care a anunţat, de asemenea, într-un editorial, că a cerut GDS să îi şteargă numele dintre fondatori.

“Ca membru fondator al GDS-ului, solicit ca numele meu să fie șters de pe certificatul de botez al Sfintei Sfintelor Civice, cum părea acest lăcăș de cult al dialogului în 1990. Nu de alta, dar taman zilele astea, cînd se împliniră 30 de ani de la apariția scrisoricii de amor a subsemnatului către Nicolae Ceaușescu, publicată în ziarul Libération, din pricina căreia fusei priponit la domiciliu, n-aș vrea să fiu părtaș la scena în care, pupîndu-l pe procurorul Lazăr pe frunte, GDS-iștii îl vor săruta, post-mortem, pe Nea Nicu în cur”, a scris Mircea Dinescu.

Din păcate, justiția promovată de Iohannis este cea a procurorilor torționari, indiferent că sunt înainte sau după comunism. Pentru că și doamna Kovesi, un alt fel de torționar, modern, am putea spune, este, de asemenea, sub protecția președintelui.

Cu siguranță românii nu vor o astfel de justiție, pentru că dacă nici românii nu știu cum e cu torționarii, poliția politică și tot ceea ce înseamnă comunism, atunci nu mai are nimeni idee.

Facebook Twitter LinkedIn Google+ Email Copy Link Print Mai mult

Citește mai mult

Alte știri

Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker