Un tribunal german dă verdictul în cazul Böhmermann vs Merkel

Stern

Un tribunal din Berlin dă marţi verdictul într-un caz în care cancelarul german Angela Merkel este acuzat pentru criticile aduse unei poezii satirice la adresa preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, transmite DPA, potrivit agerpres.

Autorul poeziei, actorul de comedie Jan Böhmermann, a dat-o în judecată pe Merkel pentru comentariile făcute în urmă cu trei ani. Ea afirmase că poezia controversată ”răneşte în mod deliberat”. Böhmermann i-a solicitat instanţei să îi interzică Angelei Merkel repetarea unor critici de acest fel.

Citește și: Emmanuel Macron promite reconstrucția catedralei Notre-Dame – VIDEO

Merkel a calificat drept o greşeală declaraţia sa.

Acuzarea şi apărarea sunt reprezentate marţi de avocaţi.

La finalul lunii martie 2016, Jan Böhmermann a citit la postul public de televiziune ZDF poezia sa experimentală pentru a testa libertatea de exprimare în Germania, caz care a dus la un scandal diplomatic între Berlin şi Ankara.

Avocatul lui Böhmermann, Reiner Geulen, a declarat că este inacceptabil pentru guvernul german ca ”din motive politice să interfereze cu împărţirea justiţiei libere şi independente cu evaluări legale”.

Citește și: Bernie Sanders, candidat pentru Casa Albă și critic virulent al bogaților americani, a devenit el însuși milionar

Jan Böhmermann consideră că în cazul său au fost încălcate libertatea presei şi libertatea de exprimare artistică.

Ancheta privind insultarea unui şef de stat de către Böhmermann a încetat în toamna lui 2016. Într-un alt caz, totuşi, el a primit interdicţia de a repeta anumite versuri ”defăimătoare” ale poeziei respective. 

Citește mai mult

Alte știri

Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker