30.000 DE EURO DE LA STAT PENTRU CĂRȚI


Deschide o librărie și poți primi bani de la stat

Acesta este un program de stimulare a micilor întreprinzători. Proiectul este deja pe agenda Parlamentului, iar inițiativa a fost votată aproape de toată lumea.

Cei care vor să deschidă o librărie într-un oraș mic vor primi 30.000 de euro de la stat ca finanțare nerambursabilă. Condițiile sunt ca cel care deschide librăria să asigure o cofinanțarea proiectului de minim 10.000 de euro, iar librăria să rămână deschisă cel puțin trei ani.

Inițiativa este motivată de faptul că România are doar 300 de librării la o populație de 19 milioane, iar românii sunt ultimii la numărul de cărți citite pe cap de locuitor din Uniunea Europeană. În media, doar 3 euro cheltuie fiecare român pentru achiziția de cărți, motiv pentru care 42% dintre adolescenții sub 15 ani sunt analfabeți funcțional, în comparație cu o medie europeană de numai 17%.

Proiectul prevede înființarea Fondului Special pentru Încurajarea Librăriilor de Provincie care va funcționa pe o perioadă de trei ani, având la dispoziție 600.000 de euro anual. Pentru a primi 30.000 de euro, întreprinzătorii trebuie să deschidă o librărie într-un oraș cu o populație între 10.000 și 150.000 de locuitori, să asigure o cofinanțare de 10.000 de euro și să păstreze librăria deschisă pe o perioadă de minim trei ani. În caz contrar, va trebui să restituie banii.

Alte două condiții care trebuie respectate sunt ca vânzarea de carte să constituie cel puțin 50% din cifra de afaceri a librăriei, iar fondul de carte să conțină cel puțin 2.000 de titluri.

Citește mai mult

Alte știri

Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker