X

Un LIKE contează mult pentru noi

SURSE Ludovic Orban și adversarii lui din PNL au discutat marți timp de două ore cu președintele Klaus Iohannis pe fondul tensiunilor din partid


Liderul PNL, Ludovic Orban și mai mulți lideri liberali au discutat, marți dimineața, cu președintele Klaus Iohannis, timp de aroape două ore, la Cotroceni, pe fondul tensiunilor din partid, au declarat pentru Mediafax.ro mai multe surse apropiate discuțiilor. Potrivit acestora, din delegația care s-a întâlnit cu președintele Iohannis au făcut parte Vasile Blaga, Alina Gorghiu, Iulian Dumitrescu, Gheorghe Flutur și Cristian Bușoi. Întâlnirea de la Cotroceni are loc cu câteva zile înaintea Consiliului Național al PNL, programat pentru data de 4 august. Klaus Iohannis și-a anunțat intenția in luna iunie intenția de a candida la al doilea mandat, fiind votat în martie candidatul PNL la președinție.


”Spiritul a fost de a face pace, de a respecta decizia Congresului de anul trecut și de a se ține cont de opinia liderilor formali și informali”, a declarat pentru Mediafax.ro unul dintre participanții la discuții. Potrivit acestora, discuția a avut rolul de a face pace între facțiunile din PNL și de a-l convinge pe liderul partidului, Ludovic Orban, să nu mai adopte decizii de unul singur.


Liderii PNL reuniți luni în ședința Biroului Executiv al partidului au aprobat, la propunerea lui Ludovic Orban, modificarea statutului formațiunii, astfel încât liderii organizațiilor județene vor putea fi demiși cu jumătate plus unu din numărul membrilor Biroului Politic Național, față de majoritatea de două treimi în prezent. Printre cei care s-au opus modificării se numără Cristian Bușoi (lider PNL București), Iulian Dumitrescu (lider PNL Prahova) și Cristian Buican (lider PNL Vâlcea).


Votul final urmează să fie dat în cadrul Consiliului Național, care se va reuni sâmbătă, 4 august.


Mutarea lui Orban are loc în contextul frământărilor din interiorul partidului de dinaintea stabilirii listelor de candidați pentru alegerile europarlamentare de anul viitor.


În ultimele săptămâni mai mulți lideri de organizații județene ale PNL l-au criticat pe Ludovic Orban, mai ales după ce acesta a depus plângerea penală împotriva premierului Viorica Dăncilă. Liderul PNL Ilfov, Marian Petrache, și el parte a taberei contestatarilor lui Orban, a solicitat săptămâna trecută chiar organizarea unui congres extraordinar pentru a decide dacă actuala conducere mai are sau nu susținere.


Unul dintre cele mai dure atacuri împotriva lui Ludovic Orban a venit din partea prim-vicepreședintelui Iulian Dumitrescu, totodată și lider al PNL Prahova,  pe motiv că nu a consultat partidul înainte de a depune o sesizare penală împotriva premierului Dăncilă.


Iulian Dumitrescu este cunoscut în partid drept unul dintre liberalii care fac ”blat” cu PSD. El este un obișnuit al emisiunilor Antenei 3 și abonat la contracte cu statul prin intermediul firmelor pe care le controlează.


Dumitrescu mai este cunoscut în PNL și pentru încercarea de a-i lua locul lui Orban, fiind sprijinit de contestatarii lui liderului liberal grupați în tabăra care l-a susținut pe Cristian Bușoi la congresul de anul trecut, printre care Marian Petrache, Teodor Atanasiu și Mihai Voicu.


Fostul lider PDL, Vasile Blaga a criticat, miercuri seara, după o întâlnire cu mai mulți foști lideri pedeliști, relațiile cu actuala conducere a PNL, afirmând că ”sunt foarte multe lucruri de corectat” și că ”am avea foarte mult de câștigat dacă ar fi îmbunătățită comunicarea cu PNL”. La declarațiile făcute la sediul PNL din Aleea Modrogan, fostul sediu al PDL, Blaga a ieșit însoțit de Emil Boc, Lucian Bote, Gheorghe Flutur și Mircea Hava.


Întrebat dacă este o problemă de comunicare între PDL și PNL, Blaga a răspuns: ”Cred că am avea mult de câștigat dacă lucrurile ar fi îmbunătățite în acest sens”. Fostul lider PDL a mai spus că întâlnirea a avut loc pentru că ”ne interesează partidul, parcursul lui, ne interesează tot ceea ce va face în 2019, în primul rând alegerile prezidențiale”, precizând că ”avem obligația de a-l sprijini pe președintele Klaus Iohannis să câștige al doilea mandat”.


Amintim că președintele Klaus Iohannis a anunțat pe 23 iunie că este ferm hotărât să candideze pentru încă un mandat. ”Am luat o decizie importană și vreau să v-o comunic aici, acum, în această dimineață frumoasă. Sunt ferm hotărât să candidez pentru încă un mandat de președinte al României”, a declarat ța la Sibiu, președintele Klaus Iohannis.


Consiliul National al PNL a validat, pe data de 11 martie, propunerea ca liderul liberalilor, Ludovic Orban, sa fie propus de partid pentru functia de prim-ministru, iar Klaus Iohannis – candidat la functia de presedinte al Romaniei pentru alegerile din 2019.


(Sursa foto: Inquamphotos/ Autor: George Călin)

No comments