X

Un LIKE contează mult pentru noi

Intâlnire de ULTIMĂ ORĂ între Tudorel Toader și Gabriela Firea - Ce au discutat


Ministrul Justiției, Tudorel Toader, s-a întâlnit cu primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, pentru a discuta măsurile necesare privind programul de reconversie funcțională pentru amplasamentul Esplanada. Întâlnirea a avut loc în contextul parteneriatului dintre Minister și Primărie.


„În data de 31 iulie 2018, domnul prof.univ.dr. Tudorel Toader, ministrul justiției și secretarul de stat Sebastian Costea s-au întâlnit cu doamna Gabriela Firea, primarul general al Municipiului București. Întâlnirea a fost organizată în contextul pregătirii, în parteneriat, de către Ministerul Justiției și Primăria Municipiului București a unui program de reconversie funcțională pentru amplasamentul, denumit generic, Esplanada. Au fost discutate măsurile necesare pentru dezvoltarea unui proiect de regenerare urbană, în cadrul căruia să fie integrate investiții inițiate de Primăria Municipiului București și proiectul Cartierul pentru Justiție”, arată Ministerul Justiției, conform Mediafax.


În octombrie 2015, Ministerul Justiţiei (MJ) a lansat în dezbatere publică proiectul Hotărâre pentru aprobarea schimbării denumirii amplasamentului obiectivului de investiţii, situat în municipiul Bucureşti, Bd. Unirii, sectorul 3, din „Esplanada” în „Cartierul Justiţiei”, precum şi a programului prioritar de reconversie funcţională a acestuia.


„Având în vedere valoarea amplasamentului care este parţial ocupat, în prezent, de fundaţiile fostului obiectiv de investiţii „Centrul de Creaţie şi Cultură – Cântarea României”, abandonat definitiv după 1989, ulterior „Esplanada”, conform Hotărârii Guvernului nr.373/2004, precum şi imposibilitatea asigurării prin bugetul de stat a fondurilor necesare finalizării acestuia, Guvernul României decide realizarea prezentului program de reconversie funcţională a amplasamentului, în condiţiile legii. Obiectivul de investiţii care se va realiza pe acest amplasament va purta denumirea de “Cartierul Justiţiei”, care va include zone dedicate domeniilor Justiţiei şi Culturii”, se arată în anexa proiectului.


Astfel, Ministerul Justiţiei propune realizarea unui proiect pentru care este necesar promovarea unui nou act normativ având ca obiect: aprobarea schimbării denumirii amplasamentului obiectivului de investiţii abandonat; aprobarea programului prioritar de reconversie funcţională a acestuia, care să ţină seama de situaţia juridică actuală a terenurilor, de legislaţia în vigoare, precum şi de intenţiile actuale ale Guvernului cu privire la acest teren cu potenţial strategic pentru dezvoltarea Capitalei şi mandatarea Ministerului Justiţiei şi Ministerului Culturii să iniţieze demersurile legale necesare efectuării fazelor de proiectare şi execuţie pentru obiectivul de investiţii „Cartierul Justiţiei”.


Citește și: HAOS Șeful Brigăzii rutiere își apără subalternul care a trimis românii cu probleme la preot: Mesajul a fost șters, vom face verificări


În anexa proiectului se precizează că amplasamentul, format din teren şi construcţii, aşa cum a fost stabilit prin Hotărârea Guvernului 373/2004, este delimitat de străzile: Bulevardul Unirii – Bulevardul Octavian Goga – Strada Nerva Traian – Strada Mircea Vodă, având o suprafaţă de 107.140 metri pătraţi, din care 27.024 metri pătraţi ocupaţi de fundaţiile vechiului obiectiv de investiţii.


Tema generală a “Cartierului Justiţiei” prevede gruparea unor instituţii din domeniile Justiţiei şi Culturii, cu funcţiunile lor primare specifice şi ariile construite desfăşurate aferente: clădiri destinate desfăşurării activităţilor instanţelor de judecată cu o suprafaţă de aproximativ 80.750 mp; clădiri cu funcţia principală de birouri pentru instituţii reprezentative şi de control în cadrul Justiţiei cu o suprafaţă de aproximativ 14.250 mp; clădiri cu destinaţia de instituţii de învăţământ superior cu o suprafaţă de aproximativ 7.190 mp; clădiri sau spaţii având destinaţia de birouri pentru activităţi specifice Ministerului Public cu o suprafaţă de aproximativ 9.560 mp; clădire şi spaţii având funcţiunea de Centru Cultural Multifuncţional cu o suprafaţă a terenului aferent de 12.000 mp, aflat în proximitatea Bibliotecii Naţionale a României, cu acces auto şi pietonal din Bdul. Mircea Vodă şi o suprafaţă construită desfăşurată a viitoarei clădiri de aprox. 30.000 mp (subteran şi suprateran).

No comments