X

Un LIKE contează mult pentru noi

Vicepremierul Ungariei, încă o înțepătură la adresa României: Nu vreau ca ambasadorul nostru să fie chemat la recepția de 1 Decembrie


Vicepremierul Ungariei, Semjén Zsolt, a anunțat vineri că nu mai vrea ca ambasadorul țării sale la București să fie chemat la recepția anuală de Ziua națională a României. ”Eu un singur lucru cer de la prietenii noştri români la 1 decembrie 2018 şi nu vreau să mă complic şi să amestec, dar nu vreau ca domnul ambasador Zakonyi să fie iar chemat la Ministerul Afacerilor Externe”, a spus Semjén Zsolt la Băile Tuşnad, potrivit Agerpres.


Reamintim că începând cu 2016 diplomaţii maghiari au primit interdicţie să participe la recepţiile organizate de ambasadele României cu ocazia Zilei Naţionale. Potrivit Digi24.ro, dispoziţia a venit direct de la ministrul de externe, Peter Szijjarto.


Semjén Zsolt a mai spus că îi roagă pe români ca atunci când sărbătoresc Centenarul să recitească Declaraţia de la Alba Iulia, el adăugând că acest document garantează dreptul la autonomie al maghiarilor din Transilvania, promisiune care nu a fost respectată.


“Deci, am eu o singură rugăminte, nimic altceva. Vă rog frumos să citiţi, să recitiţi declaraţia de la Alba Iulia, atât. La Alba Iulia s-a redactat textul şi nu s-a pus problema atunci, nici măcar nu s-a dezbătut problema, că ar trebui sau n-ar trebui să fie promisă autonomia secuilor, maghiarilor şi saşilor. Nici nu s-a pus problema asta, toată lumea, românii, toate partidele, toate grupurile, cum vreţi dumneavoastră să formulaţi, toată lumea, toţi românii au fost de acord: ‘da, într-adevăr, maghiarii din Transilvania, saşii din Transilvania au dreptul la autonomie, trebuie să fie garantată autonomia lor’, aşa scrie în declaraţia de la Alba Iulia. Aşa că asta este singura mea rugăminte: când se sărbătoreşte Centenarul, atât doar vă rog frumos să faceţi, să citiţi, să recitiţi declaraţia de la Alba Iulia. Aţi promis autonomie, aţi promis drepturi maghiarilor, saşilor, minorităţilor din România, atât trebuie să faceţi, nimic altceva. Mai ales că acum facem parte, atât dumneavoastră, România, cât şi noi, Ungaria, din comunitatea europeană şi noi, ungurii, nu cerem altceva decât ceea ce se acordă şi celorlalte minorităţi. Da? Atât. Vă rog frumos. Vorbim de lucruri importante aici şi serioase”, a declarat în cadrul lucrărilor Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad, vicepremierul Ungariei responsabil cu politica naţională, culte şi naţionalităţi, potrivit traducerii oficiale citate de Agerpres.


Foto: Semjén Zsolt, alături de Viktor Orban (sursa: pagina de Facebook a guvernului Ungariei)

No comments