X

Un LIKE contează mult pentru noi

Scutul american antirachetă din România va fi pe agenda discuției Trump – Putin

Stabilitatea strategică globală, inclusiv amplasarea de către SUA a sistemului de apărare antirachetă în România, va fi pe agenda întâlnirii de luni de la Helsinki dintre Donald Trump şi Vladimir Putin, a anunțat potrivit lui Iuri Uşakov, consilier al liderului de la Kremlin, anunță Agerpres.

Iuri Uşakov a făcut această declaraţie vineri, când a vorbit cu jurnaliştii ruşi despre agenda de discuţii dintre Trump şi Putin, care ar urma să fie dominată de situaţia din Siria, de cooperarea economică, de stabilitatea strategică şi de presupusul amestec al Rusiei în alegerile din SUA, potrivit agenţiei de presă TASS.

“Stabilitatea strategică ar putea fi un subiect central” al întâlnirii, a spus Uşakov, potrivit Agerpres.

“De ani de zile, Rusia sugerează iniţierea unui dialog asupra chestiunilor legate de retragerea SUA din Tratatul Rachetelor Antibalistice (ABM). Măsurile noastre de întărire a potenţialului de apărare naţională sunt o reacţie la sistemul global de apărare antirachetă al SUA care urmăreşte să devalorizeze forţele nucleare ale Rusiei. Partea rusă şi-a reiterat în mod repetat angajamentul faţă de Tratatul privind reducerea armamentului strategic şi şi-a implementat pe deplin obligaţiile asumate prin acesta”, a spus el.

Reamintim că Rusia a protestat constant împotriva amplasării în Europa a elementelor scutului american anti-rachetă, deși atât SUA, cât și aliații săi au demonstrat în repetate rânduri că acest sistem nu este îndreptat împotriva Rusiei și nici nu are capacitatea de a contracara arsenalul rus. România găzduiește la Deveselu (județul Olt) elemente ale scutului american, preluat din 2015 de NATO.

Foto: Kremlin.ru

No comments