X

Un LIKE contează mult pentru noi

Răsturnare de situație în cazul mașinii ”M..E PSD”: ONU a modificat acum doi ani Convenția ONU invocată de Poliția Rutieră și acum permite numere de înmatriculare formate doar din litere


Poliția rutieră din București a invocat luni, în sprijinul deciziei de a-l sancționa pe șoferul mașinii cu numărul M..E PSD, o Convenție ONU din 1968 care stipula la momentul ratificării de către România (1980) că numerele de înmatriculare trebuie să aibă în componență neapărat și cifre. Polițiștii reclamau că utilizarea numărului folosit de mașina înmatriculată în Suedia ar încălca această convenție, dat fiind că e format doar din litere. Numai că această convenție a fost modificată în 2016, iar modificarea permite ca numerele de înmatriculare să poată fi formate  doar din litere.


Ce spune Poliția rutieră în comunicatul de luni (Sursa):


”Totodată, art. 36, alin. (3) cu trimitere la pct. 1 din Anexa nr. 2 din Convenţia de la Viena (8 noiembrie 1968) ratificată de România prin Decretul nr. 318 din 1980, stipulează că „numărul de înmatriculare prevăzut la art. 35 şi 36 ale Convenţiei trebuie să fie compus fie din cifre, fie din cifre şi litere (…)” context în care se confirmă lipsa de valabilitate a numărului aplicat pe autoturism şi astfel permisiunea de a folosi, pe teritoriul României, doar numărul permanent, care figurează și în bazele de date”.


Și comisarul de poliție rutieră Andrei Lința a reluat luni într-o conferință de presă acest argument. Întrebat direct despre modificarea Convenției, Lința a evitat un răspuns, dând senzația că nu cunoaște subiectul.


Cum a fost modificată Convenția de la Viena:


În 2014, Guvernul Belgiei a cerut amendarea Convenției, astfel încât numerele de înmatriculare să poată fi formate din cifre, litere, cifre și litere. Practic, Belgia a vrut să adauge și posibilitatea ca numerele de înmatriculare să poată fi formate exclusiv din litere, ceea ce până la acel moment era interzis.


Vezi amendamentul la pagina 10 din acest document


În aprilie 2016, secretariatul general al ONU emite o notificare în care arată că amendamentul depus de Belgia va intra în vigoare în 19 septembrie 2016, dat fiind că nu au existat respingeri în perioada de 12 luni în care acestea puteau fi depuse. Vezi aici notificarea.


În acest moment, forma Convenției de la Viena care apare pe site-ul ONU cuprinde amendamentul acceptat în 2016.


Cu alte cuvinte, legislația ONU la care Poliția rutieră se raporta a devenit caducă.


Singurul semn de întrebare este dacă modificarea Convenției mai trebuia transpusă printr-o lege internă de ratificare. Potrivit unor juriști consultați de Mediafax.ro, nu mai era nevoie de ratificarea modificării, mai ales că România a fost reprezentată la ședința în care s-a operat modificarea la Convenție.


De regulă, orice modificare la o convenție devine opozabilă statelor membre și automat li se aplică, au declarat alți juriști pentru Mediafax.ro.


Până la ora publicării acestui articol, purtătorul de cuvânt al brigăzii de poliție rutieră nu a răspuns la apelurile Mediafax.ro pentru a comenta pe acest subiect.


Informațiile au fost postate de mai mulți utilizatori Facebook, printre care Ionuț Giurea.

No comments