X

Un LIKE contează mult pentru noi

Prima țară din UE care oferă transport public gratuit tuturor cetăţenilor


Estonia a devenit prima țară europeană care a introdus transportul public gratuit în aproape toate orașele țării. Potrivit DW, de la începutul lunii iulie, în 11 din cele 15 regiuni administrative ale Estoniei pasagerii pot folosi gratuit transportul public, în principal autobuzele urbane si interurbane.


Potrivit ministrului Economiei și Infrastructurii din Estonia, Kadri Simson, autoritățile țării doresc să stopeze astfel exodul populației rurale în orașe și să contribuie la protecția mediului. Primaria Tallinn se asteapta ca astfel să se reducă frecvența utilizării autoturismelor personale de către cetățeni.


În 2017, Parlamentul Estonian a fixat un obiectiv ambițios: până în 2030 sa se menține costurile cu combustibilul tradițional la nivelul anului 2012. „Așadar, trebuie să găsim modalități de a convinge oamenii să utilizeze moduri de transport mai ecologice”, a declarat Simson pentru AFP.


La Tallinn, transportul public este gratuit începând cu anul 2013 – dar numai pentru locuitorii orașului. Primarul orasului, Taavi Aas, consideră că programul a fost un succes în ciuda creșterii numărului de mașini în circulatie din ultimii ani.


Potrivit sondajelor, de cand a devenit gratui transportul public, aproximativ jumătate dintre pasageri au început să-l folosească mai frecvent.


Spre deosebire de Tallinn, în restul regiunilor unde a fost introdus transportul public gratuit (11 regiuni), pot avea acces toate persoanele, indiferent de domiciliu, inclusiv turiștii.


Proiectul este finanțat exlusiv de la bugetul de stat.
spanwidth:460px !important

iframemargin:0

!important.fb_edge_comment_widgetdisplay:none !important

No comments