X

Un LIKE contează mult pentru noi

Premierul Viorica Dăncilă gafează din nou: A mutat Câmpia Libertății de la Blaj la Alba Iulia


”Viorica o comite din nou. Despre imn, de ziua lui: “I-a mobilizat si pe cei care la 1 decembrie 1918 s-au adunat pe Câmpia Libertății de la Alba-Iulia…”, scrie Dan Ionescu pe Facebook după ce premierul Viorica Dăncilă a postat, duminică, un text de ziua Imnului Național. ”Doar ca la 1 Decembrie 1918 adunarea a avut loc pe Câmpul lui Horea de la Alba-Iulia. Campia Libertății e la Blaj și adunarea a fost in 1848. Viorica este întruchiparea eșecului nostru la 100 de ani de la Marea Unirea”, comentează Dan Ionescu. Acesta mai notează în final: ”că pe Viorica nu o duce capul știm, este evident ca și echipa care lucrează cu ea e pe masura inteligentei și culturii sale.”Redăm integral mesajul prim-ministrului Viorica Dăncilă cu prilejul Zilei Imnului Național:


“Marcăm astăzi Ziua Imnului Național al României, sărbătoare cu o încărcătură aparte în Anul Centenar al Marii Uniri. “Deșteaptă-te, române!” le-a insuflat curaj românilor în multe momente ale istoriei moderne. I-a mobilizat si pe cei care la 1 decembrie 1918 s-au adunat pe Câmpia Libertății de la Alba-Iulia, acordurile sale exprimând atunci bucuria voinței împlinite a românilor de unitate. Astăzi, ”Deșteaptă-te, române!” este imnul nostru național și ne emoționează ori de câte ori îl auzim ca o încununare a succeselor compatrioților noștri. Respect pentru acest simbol al națiunii! La mulți ani, Imnului Național! La mulți ani, români! La mulți ani, România!”


În plus, formularea ”La mulți ani, Imnului național!” este greșită din cauză că substantivul “imnului” este în cazul dativ (aici), nu în vocativ. Virgula izolează substantivul în vocativ, marcând, după caz, o strigare, o chemare adresată cuiva, pentru a-i atrage atenția asupra unei comunicări.


Viorica Dăncilă a fost vineri protagonista unei noi serii de gafe în Macedonia, unde se afla într-o vizită oficială și a încurcat în mod repetat etnia cu cetățenia și invers. La declarația de presă comună cu omologul său de la Skopje, Dăncilă s-a referit la etnicii aromâni din Macedonia cu apelativul ”cetățeni aromâni”.


”Am abordat subiectul comunităților … ăăă… republicii… a cetățenilor macedoni (sic!) în România, dar și a cetățenilor aromâni din Republica Macedonia”, a spus Dăncilă. (Nota redacției: Formularea corectă este etnici aromâni din Republica Macedonia).


UPDATE: Între timp, Guvernul a modificat comunicatul, eliminând referirea la Câmpia Libertății. Virgula pusă a greșit a rămas.


VIDEO Viorica Dăncilă, o nouă gafă în Macedonia: A inventat un nou tip de cetățenie, cea ”aromână”


No comments