X

Un LIKE contează mult pentru noi

Posesorul unei mașini înmatriculate în Belgia: Circul cu numere personalizate în România din 2015, nu mi-a zis nici un polițist că ar fi ilegal


Posesorul a două mașini cu numere personalizate înmatriculate în Belgia a declarat pentru Mediafax.ro că circulă în România din 2015, dar că nici un polițist care l-a oprit în trafic nu i-a spus că ar fi ilegale. ”Când m-au oprit prima dată erau curioși, nu le venea să creadă că pot circula cu ele în România. Nu mi-a spus nimeni că ar fi ilegale”, spune Dan Popoi, un cetățean din Bacău care locuiește în Belgia din anii 90.


Convenția invocată de Poliția Rutieră, care nu ar permite decât numere de înmatriculare formate din cifre și litere, a fost modificată septembrie în 2016, astfel încât sunt legale și numere personalizate formate din litere. Nici înainte de modificarea Convenției, polițiștii nu i-au spus că n-ar avea voie să circule cu numere personalizate formate doar din litere.


Pentru un număr personalizat, ar fi plătit în Belgia o mie de euro pentru un număr personalizat. ”L-a un moment dat costa 2000 de euro, dar nu mai cumpăra nimeni așa că au scăzut prețul la o mie de euro”, mai spune Popoi. Acesta mai spune că în ultimele zile, după cazul șoferului cu numere anti-PSD înmatriculate în Suedia, a fost oprit de mai multe ori și că polițiștii i-au spus că există o circulară în legătură cu numerele personalizate. ”S-au uitat la talon și au zis că e ok”, a mai spus acesta.


Popoi estimează că numărul mașinilor cu numere personalizate conduse de români numai în Belgia este de ordinul câtorva mii. ”Am verificat acum numărul acela din Suedia, e liber în Belgia. Îl poate rezerva oricine și pleacă cu el”, a mai spus băcăuanul.


Și portarul de legendă al Stelei, Helmuth Duckadam, a circulat ani buni cu autoturisme înmatriculate în SUA cu numere personalizate care conțineau doar litere, potrivit Sport.ro și DigiSport.ro. Este exact aceeași situație ca în cazul lui Răzvan Ștefănescu, care și-a înmatriculat în Suedia mașina cu numărul M..E PSD, și căruia Poliția Rutieră i-a deschis dosar penal.


Poliția rutieră din București a invocat luni, în sprijinul deciziei de a-l sancționa pe șoferul mașinii cu numărul M..E PSD, o Convenție ONU din 1968 care stipula la momentul ratificării de către România (1980) că numerele de înmatriculare trebuie să aibă în componență neapărat și cifre.


Polițiștii reclamau că utilizarea numărului folosit de mașina înmatriculată în Suedia ar încălca această convenție, dat fiind că e format doar din litere. Numai că această convenție a fost modificată în 2016, iar modificarea permite ca numerele de înmatriculare să poată fi formate  doar din litere.


Răzvan Ștefănescu, șoferul mașinii cu numere M..E PSD, a anunțat marți că va face plângere penală împotriva polițiștilor care l-au dus la sediul Poliției Rutiere luni dimineață și nu l-au lăsat să-și ducă băiatul ”la cineva în care să am încredere”.


Întrebat dacă regretă tot scandalul în care este implicat, Răzvan Ștefănescu a spus: ”Nu-mi pare rău, nu am făcut nimic ilegal. Eu am consultat DEX și am considerat că sunt ok plăcuțele, așa au considerat și cei din Suedia, și polițiștii români care m-au oprit de mai multe ori”.


Agenția Suedeză pentru Transport va retrage de miercuri plăcuțele de înmatriculare M..E PSD, a declarat pentru Realitatea TV purtătorul de cuvânt al instituției. Decizia a fost luată după ce autoritățile române le-au explicat celor suedeze semnificația numerelor.

No comments