X

Un LIKE contează mult pentru noi

Maghiarii din secuime solicită guvernului de la Budapesta completarea garniturilor trenurilor Corona și Harghita/ 1500 de semnături au fost predate unui ministru maghiar prezent la Tușnad


Președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, i-a înmânat ministrului inovației și tehnologiei din Ungaria, Palkovics László, prezent la universitatea de vară de la Tușnad, peste 1500 de semnături din partea cetățenilor din secuime care solicită suplimentarea garniturilor care circulă pe ruta Brașov – Ținutul Secuiesc – Budapesta, se arată într-un comunicat al CJ Harghita.


”Călătorii de pe ruta Brașov – Ținutul Secuiesc – Budapesta au semnalat faptul că în urma diminuării numărului de vagoane, trenurile Corona și Harghita au devenit foarte aglomerate. În vederea îmbunătățirii condițiilor de transport feroviar internațional, consiliile județene din Ținutul Secuiesc, respectiv organizațiile locale ale UDMR au demarat acțiuni de strângere de semnături”, se mai arată în comunicat.


Decizia restrângerii numărului de vagoane ar fi fost luată de Căile Ferate Maghiare SRL (MÁV). La campania de strângere de semnături, desfășurată din luna aprilie până în prezent, au participat consiliile județene din Ținutul Secuiesc, respectiv organizațiile locale ale UDMR.


„Trenul reprezintă pentru multe persoane o modalitate de transport comodă, sigură și la îndemână. Pentru publicul călător din Secuime și Ardeal reprezintă un sprijin în menținerea legăturilor de afaceri, prietenie și familie, o posibilitate de aprofundare a studiilor, la nevoie de efectuare a tratamentelor medicale. Acesta este motivul pentru care solicităm guvernului și cailor ferate maghiare de a reveni asupra deciziei și în numele călătorilor din secuime, sper că se va lua o hotărâre pozitivă și se vor reintroduce vagoanele pe trenurile intercity”, a afirmat Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita.


„Într-o adresă comună județele Covasna, Harghita și Mureș am solicitat să se revină asupra acestei decizii, iar în acest sens am și colectat semnături. Despre această situație i-am informat pe primul ministru al Ungariei, Orbán Viktor și conducerea MAV, solicitând ca pe principala arteră de transport din Ardeal să se găsească soluții moderne de transport feroviar, dat fiind faptul că ruta este frecvent utilizată nu doar de studenți și oameni de afaceri, dar și de turiști maghiari care aleg ruta Sfântu-Gheorghe – Miercurea Ciuc – Târgu-Mureș – Cluj-Napoca – Budapesta. Locuitorii, elevii și studenții de pe această rută s-au alăturat cu plăcere inițiativei”, a afirmat Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna.


„Pentru Ținutul Secuiesc și pentru județul Mureș legătura directă cu Budapesta este foarte importantă, pe lângă oportunitatea oferită de transportul aerian și transportul feroviar este preferat de comunitățile locale. Iar pentru ca transportul feroviar să rămână în preferințele locuitorilor este nevoie de asigurarea confortului și serviciilor adecvate. Menținerea acestei legături de transport directe este importantă nu doar din punct de vedere economic, fiind și un interes național”, a spus Péter Ferenc, Consiliul Județean Mureș.

No comments