X

Un LIKE contează mult pentru noi

Liviu Dragnea are mesajul mult așteptat de pensionari, după ce Klaus Iohannis a promulgat legea: Ce trebuie să facă pentru a li se mări pensia


Preşedintele Klaus Iohannis a semnat joi decretul de promulgare a Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.


Legea se referă la persoanele care au desfăşurat activitate în locurile de muncă încadrate în grupa I şi/ sau grupa a II-a de muncă.


Citește și: Mega Image implicat într-un scandal bombă-Cum s-au comportat cu un angajat care și-a strivit piciorul la locul de muncă


Liviu Dragnea a anunțat, joi seara, la România TV, că de noile majorări vor beneficia peste 100.000 de oameni. Aceștia nu trebuie să se deplaseze la Casele de Pensii, pentru că majorarea se va face automat.


”Legea se va implementa uşor, nu este o chestiune complicată, este, de fapt, un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Noi am avut două intervenţii pe această lege, în 2016, dacă ţin minte cred că în decembrie, dacă nu greşesc, am reparat o inechitate pentru mineri, iar în această vară înainte de încheierea sesiunii parlamentare am adoptat, am propus un amendament la un proiect de lege de modificare a Legii pensiilor tot în acest sens, să se elimine nişte inechităţi generate de aplicarea unor legi (…) ce vizau recalcularea drepturilor de pensie pentru persoanele care şi-au desfăşurat activitatea în grupele speciale de muncă. Practic, în 2015 se ridicase nivelul stagiului de cotizare – 30, 32, 33 până la 35 de ani. (…) Practic, prin această lege la cei din grupele speciale – aviaţie civilă, siderurgie, subteran, transport maritim şi fluvial, foraj, ţiţei şi gaze, cei care lucrează în condiţii grele şi foarte grele – nu se mai împarte numărul de puncte la 35 de ani de muncă, se împarte la 25, ceea ce înseamnă că vor avea o pensie mai mare.


Citește și: Proiect aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti! Câți bani vor primi vârstnicii cu pensie mai mică decât salariul minim pe economie


Este, de fapt, îndreptarea unei inechităţi şi de recalcularea pensiilor vor beneficia în mod automat, nu mai este nevoie să meargă pensionarul la ghişeu, prin efectul acestei legi, din oficiu, Casa de Pensii va recalcula pensia pentru fiecare. Deci, este o mărire a pensiilor pentru cei din grupele speciale de muncă. A fost o decizie politică pe care am luat-o (…), am convenit să facem această completare în sensul pozitiv înainte de adoptarea noii legii a pensiilor, pe care am început să o prezentăm şi o vom prezenta în luna următoare.


Este vorba de decizia de a da dreptul românilor să participe într-un mod just la beneficiile creşterii economiei. Noi am spus-o şi mereu o spunem în continuare: nu acceptăm, nu suntem de acord cu teoria ‘să strângă cureaua permanent’. Este creştere economică, oamenii trebuie să o ducă mai bine, pe măsura muncii lor.Sunt două obiective majore pentru această lege, eliminarea inechităţilor şi repararea nedreptăţilor şi, implicit, creşterea pensiilor, creşterea accelerată şi, al doilea obiectiv, oamenii să poată să beneficieze cât mai repede de prevederile acestei legi. (…)


Citește și: Anunț important făcut de Sorina Pintea: Se construiește un nou Spital Regional în România-Când va fi finalizat


Deci, creşterea punctului de pensie şi implicit creşterea pensiilor îşi urmează parcursul din programul de guvernare iar, în paralel, va fi implementarea noii legi a pensiilor, adică recalcularea pensiilor pentru fiecare pensionar. Nu este o lege aşteptată doar de cei peste cinci milioane de pensionari, ar trebui să fie o lege aşteptată de către toţi cei care muncesc, chiar şi de tineri, pentru că toţi vor ajunge la pensie şi este important să ştie că în ţara lor statul le asigură o pensie decentă. (…) Şi, de asemenea, în această lege introducem 100% principiul contributivităţii, care ni se pare un principiu corect, onest şi just.


Urmează legea pensiilor, care va fi promulgată anul viitor. Toți pensionarii sunt vizați, vor fi pensii bune, pentru un trai decente, introducem 100% principiul contributivității. Nu trebuie să mai avem o lege care să producă inechități.”, a spus Liviu Dragnea la România TV.


Citește și: Nu mai există nicio îndoială! El este lider absolut pe piața de telecomunicații-Vodafone și Telekom, ”în corzi”


.

No comments