X

Un LIKE contează mult pentru noi

Înscrierea eșuată a Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO: evaluarea facuta în 2018 este valabilă 3 ani, spune Adrian Cioroianu


Adrian Cioroianu, ambasadorul României la UNESCO, a declarat joi că evaluarea făcută în acest an pentru candidatura Roșiei Montană la intrarea în patrimoniul UNESCO este valabilă trei ani. Aceasta  înseamnă că, dacă guvernul României decide să ceară din nou înscrierea în acești trei ani, dosarul va fi acceptat imediat.


”Situația de acum este următoarea: evaluarea făcută în 2018 este valabilă 3 ani. Dacă se va vrea, acest dosar oricând are șanse, după evaluarea care s-a făcut. În momentul actual, cei mai importanți sunt avocații. Povestea astea nu mai e politică, nu mai e istorică, este o dezbatere de avocați”, a declarat Cioroianu la o dezbatere organizată de Festivalul de Film și Istorii Râșnov.


Reamintim că Guvernul Dăncilă a decis să amâne depunerea dosarului Roșia Montană la UNESCO în această vară din cauza recomandării avocaților României în procesul de arbitraj cu Gabriel Resources, firma canadiană care cere despăgubiri de 4 miliarde de dolari.


“În zona minelor romane, nu cred că se va mai putea face vreodată exploatare minieră. Recomandările care s-au dat și evaluarea care s-a făcut de către ICOMOS sunt atât de clare, încât cineva care ar încerca o exploatare acolo își asumă niște riscuri foarte mari. În evaluare se spune foarte clar: sunt lucruri unice în lume! Sunt lucruri mai interesante din punct de vedere istoric, decât cele aflate într-o mină romană din Spania, care are un statut similar”, a mai spus Cioroianu.


Foto: Adrian Cioroianu (Autor: Daniel Secărescu)

No comments