X

Un LIKE contează mult pentru noi

Fostul preşedinte Robert Kocharyan, acuzat de fraudă electorală (Armenia)

Operation World


Armenia l-a acuzat joi pe fostul preşedinte Robert Kocharyan că a manipulat alegerile în urmă cu zece ani în favoarea aliatului său, considerând că această presupusă fraudă a fost un „puci”, transmite AFP.


Noul premier al acestei foste republici sovietice, Nikol Pashinyan, ales în mai pe fondul manifestaţiilor populare, a lansat o vastă campanie anticorupţie împotriva foştilor demnitari armeni.


Robert Kocharyan este acuzat că a „răsturnat ordinea constituţională din Armenia”. În prezent în libertate, el riscă până la 15 ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat că a înclinat rezultatului votului din 2008 în favoarea aliatului său de la acea dată, Serzh Sargsyan.


Partizanii candidatului opoziţiei Levon Ter-Petrosyan au denunţat atunci frauda electorală.


Ulterior, nouă manifestanţi şi un poliţist şi-au pierdut viaţa în altercaţiile care s-au produs între forţele speciale de poliţie şi partizanii lui Levon Ter-Petrosyan.


Arestat pentru că a organizat aceste manifestaţii, Nikol Pashinyan a fost condamnat la şapte ani de închisoare, dar a fost eliberat în 2011 în cadrul unei amnistii.


Serzh Sargsyan a condus ţara până în aprilie 2018, înainte de a fi forţat să demisioneze din cauza vastelor manifestaţii împotriva regimului său.


Prorusul Robert Kocharyan a fost al doilea preşedinte din epoca post-sovietică, între 1998 şi 2008.

No comments