X

Un LIKE contează mult pentru noi

Florin Cîțu, analiză NECRUȚĂTOARE - Care este rețeta PSD pentru distrugerea economiei


Senatorul Florin Cîțu face o analiză necruțătoare a economiei din România. Acesta susține, într-o postare amplă, pe Facebook, că măsurile socialiste ale PSD-ului afectează negativ deciziile de investiții și economisire din economie.


„“Rețeta” PSD pentru distrugerea economiei- stimulează artificial consumul și penalizează investițiile.


Guvernarea PSD face rău economiei. Nu există dubii aici pentru cei care sunt în economia reală. Să fiu și mai direct, măsurile socialiste ale PSD-ului afectează negativ deciziile de investiții și economisire din economie.


Perioadă de revenire economică arată o economie construită pe baze fragila. Iar 2017-2018 arată semnele clare ale unei economii supraîncălzite, exact ca în 2007-2008.


Toți suntem de acord că o economie nu poate să crească pe perioade mai lungi de timp stimulată doar de consum. Pentru a putea crește pe termen lung trebuie să investești. Iar ca să investești trebuie să economisești. Altă formulă nu există.


Perioada de revenire economică arată o creștere a importanței consumului în PIB real și o scădere constantă a investițiilor.(grafic)


Creșterea consumlui nu este un lucru rău. Totuși, dacă ne uităm la măsurile care au stimulat artificial consumul vedem că este vorba doar de programe care înseamnă implicit taxe mai mari în viitor. În toate cazurile.


Subvenții, ajutoare sociale, vouchere de vacanță, ajutoare de stat, garanții de stat, creșterea salariului minim, pensii speciale- toate acestea stimulează artificial consumul. În același timp aceste programe influențează negativ investițiile și economisirea.


Cetățenii nu sunt proști. Își dau sema că aceste programe sunt plătite de cineva. Banii pentru subvenții, ajutoare de stat, salarii în sectorul bugetar, pensii speciale, deficitele etc. sunt finanțate cumva.


Astfel, românii deja anticipează taxe mai mari (de acolo vine finanțarea pentru aceste programe) și acționează în concordanță cu aceste așteptări. Economisesc și mai ales investesc mai puțin! Această este legătură directă dintre consum și investiții. Și așa se vede cel mai bine și ticăloșia măsurilor PSD. Acestea distrug potențialul de dezvoltare al României pe termen lung pentru capital electoral pe termen scurt. O lecție preluată de socialiștii de azi din coaliția de guvernare de la predecesorii lor, comuniștii de ieri.


Graficul alăturat prezintă cel mai bine impactul măsurilor socialiste ale PSD. Consumul ca procent din PIB real a ajuns la cel mai mare nivel după 1989 în timp ce invesțiile scad ca importantă în PIB de la un an la altul. Bineînțeles atât importanța consumului cât și scăderea investițiilor s-au accentuat în ultimii 2 ani. Pentru mulți dintre investitori, această evoluție arată că economia este pe cale să fac implozie. De aceea majoritatatea investițiilor în România sunt pe termen scurt și în instrumente lichide. Investitorii se asigură că pot să iasă cât mai repede în momentul în care economia se prăbușește.


Citește și: ȘOCANT – O femeie din București s-a sinucis sărind de la etajul șapte al unui bloc


Pentru cei care se mai întreabă, structură economiei arată clar ce rol joacă statul în economie.


PSD a creat un sistem economic care stimulează consumul și penalizează drastic investițiile! Nu există dubii aici. Și nicio economie nu supraviețuiește cu o astfel de structură pe termen mediu și lung. Nici aici nu există dubii.


#DeschideOchiiRomania #romaniitrebuiesastie


P.S. Avem și explicația pentru lipsa investițiilor făcute de stat. Electoratul PSD nu beneficiază direct de acestea. Atât timp cât România este condusă de coaliția PSD+ALDE vor fi tăiate bugetele pentru investițiiiar banii din taxe sunt transferați către subvenții, ajutoare de stat, membri PSD+ALDE etc”, a scris Florin Cîțu pe Facebook.

No comments