X

Un LIKE contează mult pentru noi

După un turneu prin Europa, unde a făcut ce a vrut cu liderii de la Bruxelles, Trump stă faţă-n faţă cu Putin

Președintele SUA, Donald Trump, urmează să se întâlnească luni la Helsinki cu omologul său rus, Vladimir Putin, la finalul unui turneu diplomatic în cursul căruia liderul de la Casa Albă a criticat în repetate rânduri aliații europeni ai Washingtonului, informează BBC News online, potrivit mediafax.


Președinții SUA și Rusiei, Donald Trump, respectiv Vladimir Putin, se întâlnesc pentru a încerca să îmbunătățească relațiile bilaterale între cele două puteri globale.

Vezi şi: Sărbătoarea francezilor umbrită de incidente violente. Doi oameni au murit – VIDEO


Trump a declarat recent că are „așteptări mici” în ceea ce privește întrevederea sa cu liderul de la Kremlin, adăugând că totuși „poate ceva bun” va rezulta din această reuniune.


De asemenea, Administrația prezidențială de la Moscova a comunicat săptămâna trecută că se așteaptă ca discuțiile să fie „complicate”, după ce Trump a afirmat că Germania, un aliat tradițional al SUA, este „în totalitate controlată” de Rusia, ca urmare a dependenței de hidrocarburile rusești.


Întrevederea între liderii celor două puteri globale are loc la scurt timp după ce Departamentul american al Justiţiei a inculpat vineri 12 agenţi ai serviciilor secrete ruse, în ancheta privind ingerinţele în scrutinul prezidenţial desfăşurat în 2016. Ministerul rus de Externe a comunicat că acuzaţiile sunt parte a „seriei de scheme conspiraţioniste” care au obiectivul „deteriorării atmosferei” înaintea summitului programat luni.


Donald Trump a afirmat că va ridica această problemă în cursul întrevederii cu Putin.


Cele două părți au stabilit că summitul nu va avea o agendă prestabilită, a declarat John Bolton, consilierul prezidențial american pentru Siguranță Națională.


Bolton a declarat recent pentru ABC News că este „greu de crezut” că președintele Putin nu știa despre presupusa implicare a Rusiei în atacurile cibernetice din cursul alegerilor din SUA.


„Acesta este unul din scopurile acestei întâlniri, astfel încât președintele să poată discuta față în față cu președintele Putin și să-l întrebe”, a declarat Bolton.


Trump a sugerat anterior că îl crede pe președintele Putin care a negat vehement că Rusia s-ar fi implicat în procesul electoral din SUA.


Liderul de la Casa Albă a dezvăluit săptămâna trecută că intenționează să mai discute cu președintele Rusiei despre conflictul din Siria și alte crize din Orientul Mijlociu, cât și despre chestiunea proliferării nucleare.


Citeşte şi: 149 de morţi într-un atentat comis în Pakistan


Trump a provocat temeri în rândul aliaților Washingtonului după ce la summitul NATO de săptămâna trecută a refuzat să excludă posibilitatea ca SUA să recunoască anexarea regiunii Crimeea de către Rusia. Uniunea Europeană, SUA și o serie de alte țări occidentale au impus sancțiuni la adresa Rusiei după anexarea în 2014 a regiunii Crimeea de la Ucraina.


Experți intervievați de postul BBC News afirmă că faptul că întrevederea între cei doi lideri are loc este din perspectiva rusă o recunoaștere a faptului că Washingtonul consideră Moscova drept o mare putere și un semnal major că eforturile internaționale de a izola Rusia au eșuat.


Potrivit programului evenimentului, anunțat de Casa Albă, întrevederea între Trump și Putin este programată să înceapă în jurul orei 13.20 și va dura aproximativ o oră și jumătate, fiind urmată de un prânz de lucru, informează portalul de știri Sputnik.


În jurul orei 16.50 este programată o conferință de presă comună a celor doi președinți.

No comments