X

Un LIKE contează mult pentru noi

Cel mai mare ziar din Finlanda le spune un inedit ”Bun venit!” președinților Trump și Putin

”Bun venit în țara presei libere”. Cel mai mare ziar ziar din Finlanda și din țările nordice, Helsingin Sanomat, le amintește președinților Trum și Putin, care urmează să se întâlnească luni la Helsinki, despre libertatea presei. Pe afișele instalate pe drumul de la aeroportul la locul unde va avea loc summit-ul sunt tipărite titlurile din presă care le amintește celor doi atitudinea față de libertatea presei, se arată într-un comunicat al publicației.

Sunt cel puțin 300 de astfel de afișe. Titlurile scot în evidență relația turbulentă cu presa, articolele fiind publicate între 2000 și 2018. ”Putin închide cea mai mare agenție de presă din Rusia”, sună un titlu din decembrie 2013.

Potrivit lui Kaius Niemi, redactor șef la Helsingin Sanomat, campania reprezintă o pledoarie pentru libertatea presei. ”Aceasta este o declarație în sprijinul unei prese critice și de calitate. Dorim să le amintim președinților, cărora le urăm bun venit la summit, importanța unei prese libere. Media nu trebuie să fie câinele în lesa nici unui regim sau președinte”, a declarat Niemi.

Relațiile președinților Rusiei și Statelor Unite cu presa sunt problematice, se mai arată în comunicatul publicației. În Rusia, libertatea presei libertatea presei a devenit practic inexistentă sub regimul Putin. Potrivit rapoartelor realizate de organizația Reporteri fără Frontiere, Rusia ocupă locul 148 din 180 de țări la capitolul libertatea presei.

Statele Unite ocupă locul 45, considerabil mai bun decât Rusia, dar totuși departe de primul loc. Președintele Trump is bine cunoscut pentru declarațiile sale și atitudinea față de media. Trump a catalogat presa liberă ca fiind ”dușman al poporului” și ”partid de opoziție”, incitând la ură împotriva presei critice cu remarcile sale.

”Trebuie să muncim mai mult pentru a asigura libertatea presei în Finlanda”, a declarat Kaius Niemi. În prezent, Finlanda ocupă locul 4 în World Press Freedom Index. Helsingin Sanomat este deținut de Sanoma, cel mai mare grup media din țările nordice, cu operațiuni în zece țări europene.

No comments