X

Un LIKE contează mult pentru noi

Analist canadian: NATO e mai importantă ca oricând / SUA au nevoie de Alianţă

Alianţa Nord-Atlantică rămâne astăzi mai importantă ca oricând, de aceea e esenţial ca ea să fie puternică, pregătită și capabilă să creeze interdependențe între alte state, pentru a fi mai bine poziționată să răspundă la mediul de securitate în continuă schimbare. Aceasta este opinia lui Jayson Derow, analist în cadrul NATO Association of Canada, care a comentat pentru Mediafax.ro rezultate reuniunii Alianţei desfăşurată zilele trecute la Bruxelles şi dominată de declaraţiile şi acţiunile preşedintelui american Donald Trump. Derow a remarcat faptul că “Trump nu a stat în calea adoptării de către NATO… a unor noi planuri de abordare a terorismului transnațional și de apărare împotriva aventurismului rus,” adăugând însă că “Statele Unite au nevoie de NATO.”

Derow, care este analist cercetător în cadrul NATO Association of Canada, o organizaţie non-guvernamentală creată pentru a promova cunoașterea și înțelegerea Alianţei în ţara nord-americană, a făcut următoarele comentarii pe marginea întâlnirii statelor membre NATO:

* despre starea actuală a Alianţei “Cea mai de succes alianță din istorie.” Puțini ar contesta cu siguranță această afirmație. Prin modul în care a unit Occidentul, NATO a servit cu succes misiunii de a descuraja invazia sovietică a Europei Occidentale. Apoi, după prăbușirea comunismului, NATO a extins aderarea la fostele state estice ce fuseseră sub regimul comunist. Acum, în actualul mediu de securitate, este evident că nici un alt pact militar și politic nu poate rivaliza cu NATO.

Cu toate acestea, mulți critici și unii lideri mondiali continuă să pună la îndoială scopul NATO în epoca post-Război Rece; viitorul NATO a devenit un subiect de discuţii care apare la fiecare dintre summit-urile Alianţei. Prin urmare, un NATO modern a fost forțat să învețe lecții noi, dobândite în urma unor intervenții cruciale, creșterea terorismului transnațional și atacurile flagrante împotriva ordinii internaționale bazate pe reguli. NATO a trebuit să se adapteze la un mediu de securitate imprevizibil și aflat în permanentă schimbare.

În ultimă instanţă, Alianța rămâne unită în determinarea sa de a asigura securitatea colectivă pentru toți membrii săi. Combinația unică de flexibilitate și unitate a susținut angajamentul şi abilitatea NATO şi a Americii de Nord de a contribui la securitatea europeană oricând și oriunde a fost în pericol – iar Alianţa trebuie să continue să facă acest lucru.

Nu numai că NATO rămâne mai importantă ca oricând, ci, mai ales, ea continuă să avanseze și să asigure interesele occidentale de securitate, adesea în moduri care nu apar în titlurile de ziare și pe care observatorii ocazionali nu le apreciază în întregime. Mai important este însă că NATO posedă o capacitate militară multilaterală solidă care poate descuraja sau poate fi desfășurată la nevoie în cazul apariţiei unei amenințări semnificative la adresa ordinii internaționale.

Cu siguranță, Putin dorește să găsească greșeli și fisuri în alianța transatlantică. El vrea să se poziționeze între aceste fisuri și să le lărgească şi mai mult. De aceea apare nevoia ca politicile occidentale să recunoască realitățile actuale ale conflictului și să funcționeze ca o Alianță unită în cadrul NATO, într-un mod care să protejeze valorile comune și securitatea, căci acestea rămân vulnerabile la ascensiunea actorilor nestatali violenți și a statelor criminale. În această perioadă tumultuoasă, caracterizată prin incertitudine, NATO trebuie să rămână puternică, pregătită și capabilă să creeze interdependențe între alte state, pentru a fi mai bine poziționată ca să răspundă la mediul de securitate în continuă schimbare.

De aproape 70 de ani, NATO a ţinut împreună America de Nord și Europa. Dar Alianța nu trebuie să se clatine acum. NATO trebuie să-și continue extinderea și misiunea de căutare a păcii, prosperităţii și securităţii de ambele părți ale Atlanticului.

* despre atitudinea preşedintelui Donald Trump: Încă o dată, cu abordarea sa imprevizibilă față de politică, președintele Trump a lăsat o impresie profundă asupra celorlalte state membre ale NATO cu privire la ceea ce crede despre alianța transatlantică. În ciuda erupţiilor sale zgomotoase, președintele Trump nu s-a opus adoptării de către NATO la reuniunea din acest an, printre atâtea alte inițiative semnificative, a unor noi planuri de abordare a terorismului transnațional și de apărare împotriva aventurismului rus. Cu toate acestea, Statele Unite au nevoie de NATO – un NATO care este unificat, robust și concentrat pe un singur scop, acționând ca o singură entitate și vorbind cu o singură voce. Interdependența și interconectarea lumii moderne cer o Alianță care trebuie să acţioneze ca un grup unitar.

Foto: Liderii statelor membre NATO la summitul de la Bruxelles (sursa: Presidency.ro)

No comments

loading...
loading...