X

Un LIKE contează mult pentru noi

Se schimbă legea! Vei fi amendat dacă ai pozat sau filmat un polițist

Sindicaliştii propun ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan, noi prevederi în statutul poliţistului pentru că nu mai vor să fie fotografiaţi, iar apoi imaginile cu ei să ajungă pe Facebook.

Sindicaliştii din poliţie vor să li se asigură protecţia imaginii şi a datelor personale, iar jurnaliștii pot publica fotografii cu agenții de poliție doar dacă le blurează chipul.

În urma centralizării solicitărilor primite de către reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Naţionale ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual (FSNPPC), preşedintele entităţii menţionate, Dumitru Coarnă, va înainta, joi, ministrului Carmen Dan o serie de propuneri de modificare a statutului poliţistului. Între prevederi se numără şi cea a protecţiei imaginii şi a datelor personale, informează Mediafax.

„Persoanele particulare pot filma poliţiştii doar dacă aceştia din urmă acţionează în uniformă, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, pe domeniul public; înregistrările pot fi utilizate exclusiv pentru uz personal ori la dispoziţia autorităţilor judiciare (dacă există o anchetă ori se reclamă un abuz). Aceste imagini, înregistrate de către o persoană particulară, nu pot fi utilizate pentru scopuri ilicite, pentru a instiga la represalii împotriva poliţistului, ori pentru a fi difuzate în reţelele de socializare; poliţiştii pot indisponibiliza orice dispozitiv care înregistrează audio ori video, dacă înregistrările ar putea reprezenta un potenţial pericol pentru siguranţa publică ori personală, precum şi a familiei acestora, pentru sediile aflate sub protecţie ori pentru executarea unei misiuni oficiale; utilizarea neautorizată a acestor imagini constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 10.000 lei”, se arată în propunerea Sindicatului.

Citeste și: Dacian Cioloș, lecție pentru Viorica Dăncilă: de ce nu trebuie să citească de pe foi

No comments