X

Un LIKE contează mult pentru noi

Iohannis, despre modificarea Codurilor: E inadmisibil să fie făcute pentru persoane ce ocupă poziţii de decizie în Parlament

Inquam

consultari cotroceni

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că este inadmisibil ca unele propuneri de modificare a Codurilor penale să fie făcute „cu destinaţie” pentru persoane care conduc Parlamentul.

„Au fost mai multe propuneri care s-au făcut în vederea modificărilor şi acum vă referiţi probabil la Codul penal şi la Codul de procedură penală. Unele dintre aceste modificări sunt necesare, fiindcă este nevoie de oarecare modernizare a legislaţiei, punere în acord cu decizii ale Curţii Constituţionale şi în unele puncte chiar cu legislaţia europeană. Aceste propuneri sunt bune şi cred că Parlamentul le va prelucra şi va introduce aceste chestiuni. Alte propuneri care au fost făcute, nu vreau să detalieze acum în acest cadru, sunt total inacceptabile şi cred că discuţia parlamentară va revela care trebuie să rămână în discuţie şi care trebuie să iasă din discuţie. Un principiu, însă, cred trebuie să-l înţeleagă toată lumea. Este inadmisibil ca unele modificări să fie făcute cu destinaţie pentru unele persoane care vremelnic acum ocupă poziţii de decizie chiar în Parlament”, a spus Iohannis la Palatul Cotroceni.

La rândul său, preşedintele Consiliului de Miniştri al Republicii Italiene, Paolo Gentiloni, a subliniat că în statul de drept nu se pot face „intermedieri”.

„Eu nu am comentarii de făcut asupra propunerilor de lege, asupra discuţiei interne în ce priveşte România. Cu siguranţă şi pe baza experienţei şi din ţara mea ştiu că este nevoie să lucrăm foarte mult asupra tematicilor acestea de luptă împotriva corupţiei, privind statul de drept. Sunt bazele convieţuirii noastre în Europa. Cred că trebuie să facem cu toţii un efort în ţările noastre pentru a aborda aceste tematici într-un mod dialectic, fără a face din asta un element de luptă. Italia, din păcate, a trăit ani întregi de lupte asupra acestor chestiuni şi dacă există o lecţie pe care noi putem să o tragem de aici este că în statul de drept nu se pot face intermedieri şi nu se poate pune pe aceasta un conflict interminabil în interiorul unei ţări. Noi, din păcate, am trăit acest lucru şi de aceea noi aducem contribuţia noastră, respectând evident totala autonomie a acestei ţări”, a arătat Gentiloni.

Preşedintele Iohannis s-a întâlnit, joi, la Palatul Cotroceni, cu preşedintele Consiliului de Miniştri al Republicii Italiene, Paolo Gentiloni.

Citește și

Legile justiției dezbătute în Parlamentul European: „Românii nu sunt un popor de rangul II”

Comisia pentru Legile Justiţiei începe pe 2 mai dezbaterea privind modificarea codurilor penale

„Au fost depuse la Biroul permanent al Senatului trei iniţiative care vizează Codul penal, Codul de procedură penală şi Codul de procedură civilă. Ca mod de lucru eu v-aş propune aşa – să stabilim împreună ce instituţii sesizăm, să dăm termen de două săptămâni, până în data de 2 mai, la ora 12,00, ca toţi cei care doresc să vină să participe la dezbateri sau să facă amendamente să le poată face, să le transmită comisiei. În acelaşi timp, în portofoliul comisiei există iniţiative atât ale Ministerului Justiţiei, cât şi iniţiativele parlamentare care vizează Codul penal şi Codul de procedură penală şi, pornind de la aceste documente, de la data de 2 mai să începem dezbaterea. O să facem o dezbatere generală miercuri, 2 mai”, a spus preşedintele comisiei speciale, Florin Iordache, în debutul şedinţei de joi.

El a propus să fie invitaţi la lucrările comisiei reprezentanţi ai CSM – Secţia de judecători şi Secţia de procurori, ai Ministerului Justiţiei, ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, ai Parchetului General, ai Asociaţiei Magistraţilor, ai Uniunii Naţionale a Judecătorilor, ai Forumului Judecătorilor, ai asociaţiilor procurorilor, Coaliţiei Românilor, Uniunii Naţionale a Barourilor şi reprezentanţi ai mediului academic.

Deputatul USR Stelian Ion a propus prelungirea termenului pentru depunerea de amendamente de la două săptămâni la 30 de zile.

„Am dori să propunem prelungirea acestui termen, de la două săptămâni la 30 de zile, pentru că sunt foarte multe proiecte (…) şi trebuie discutate toate. Vă amintesc că cel puţin la Senat există 3-4 propuneri de modificare a Codurilor penal şi de procedură penală care nu au venit în discuţie la această comisie şi ar trebui să vină absolut toate propunerile, pentru că exact ăsta este scopul comisiei, acela de a unifica şi de a sistematiza întreaga legislaţie. Avem şi la Comisia juridică vreo două propuneri care ţin de modificările Codului penal şi de procedură şi acelea trebuie trimise către comisie”, a spus Stelian Ion.

Deputatul PNL Cătălin Predoiu a menţionat că proiectele pentru modificarea Codurilor penale ar fi trebuit să vină de la Ministerul Justiţiei şi nu din Parlament.

„Constat că este totuşi o procedură atipică şi vina nu este a Parlamentului, vina este a Ministerului Justiţiei care trebuia să îşi asume acest proiect şi să îl conducă, aşa cum Ministerul Justiţiei conduce dezbaterile privind politica penală a statului în orice democraţie. Ministerul Justiţiei are această primă sarcină, de genera conceptul de politică penală a statului, de a elabora proiectele, de a sesiza Parlamentul prin Guvern şi de a fi un factor de echilibru, de informare, de interfaţă cu celelalte legislaţii din Europa pe acest domeniu”, a arătat Predoiu.

El a solicitat la rândul său prelungirea termenului de depunere a amendamentelor cu o săptămână.

consultari cotroceni
Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

No comments