X

Un LIKE contează mult pentru noi

Alte cheltuieli pentru milioane de români. De anul acesta noi cărți de identitate cu date biometrice, dar și noi carduri de sănătate


Comisia Europeană a propus introducerea cărților de identitate cu date biometrice în toate tarile Uniunii. Măsura are legătură directă cu falsificarea acestora. Conform unui comunicat emis de Comisia Europeană, 80 de milioane de cetățeni din Europa nu au cărţi de identitate care să poată fi scanate. În același timp, se propune ca actele să conţină înregistrările amprentelor digitale şi a imaginii faciale a posesorului, la fel ca pașapoartele.
Potrivit agenției europene de protecție a frontierelor, România este pe primul loc în ce privește numărul de documente falsificate, urmată de Italia şi Grecia.
Potrivit evz.ro, cartea electronică de identitate va permite titularului autentificarea în sisteme informatice ale MAI, în sisteme informatice ale administraţiei publice, precum şi în alte sisteme informatice, stabilite prin hotărâre a Guvernului, şi utilizarea semnăturii electronice extinse bazate pe certificat calificat.
Recomandare: Trump s-a ținut de cuvânt și a atacat noaptea trecută Siria. Este susținut de NATO și de mare parte din puterile Europei. Rusia ripostează
Titularul unui document electronic se va putea autentifica on-line, pentru a beneficia de diverse servicii electronice precum bancare, fiscale, sociale, financiare, educaţie etc.
Pe lângă introducerea cărții de identitate cu date biometrice, CNAS a anunțat că toți românii vor primi alte carduri de sănătate în decursul acestui an, cele vechi fiind anulate chiar dacă au fost deja revendicate.
Cu toate că unii români nici măcar nu şi-au ridicat vechile carduri de sănătate, iar alţii nu le-au validat – anul acesta vor primi altele. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a anunţat că va tipări carduri noi, deoarece unele documente vor expira.
„Românii deţin peste 14 milioane de carduri de sănătate, dintre care aproape două milioane nu au fost încă activate de titulari”- potrivit Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
Anul acesta isi pierd valabilitatea aproximativ 730.000 de carduri de sanatate. In cazul in care vi l-ati ridicat, veti vedea ca pe el apare o data de expirare. Daca aceasta indica anul in curs, nu trebuie sa faceti nimic, ci doar veti primi prin posta noul card cand acesta va fi emis, dupa cum a explicat, pentru Ziare.com, Augustus Costache, purtătorul de cuvant al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.
„Are o perioada de valabilitate de 5 ani, pe de-o parte, sunt certificatele de securitate informatica. Nu poti sa-l tii la nesfârșit cu tehnologia de acum 5 ani. Iar a doua chestiune este uzura. Ca si la cardurie bancare”, a spus Costache.
Peste 14 milioane de romani dețin carduri de sănătate. Folosirea cardului național de sănătate este obligatorie din 1 septembrie 2015, fara prezentarea acestuia la medicul de familie sau la spital neputand fi acordate servicii medicale sau medicamente decat pentru cazurile de urgenta.
Recomandare: Viitorul climatic sinistru spre care România se îndreptă ireversibil: ani lungi de secetă, zone uriaşe deşertificate, specii de plante şi animale care vor dispărea
Cardul de sănătate trebuia sa fie introdus pana la inceputul anului 2008, dar a fost amanat de mai multe ori, pana in 2015, cand a devenit obligatoriu. Sunt totusi foarte multi romani care nu si-au ridicat cardurile de sanatate nici pana acum. De exemplu, doar in Bucuresti, CASMB spunea intr-un raspuns pentru Ziare.com in luna februarie ca sunt neridicate 49.333 de carduri primite retur de la posta. Citeste mai multe pe ziare.com

No comments