X

Un LIKE contează mult pentru noi

loading...

300 de jihadiști, condamnați la moarte în Irak. Printre aceștia sunt și străini și femei

Stat Islamic
Peste 300 de bărbați și femei, acuzați de legături cu gruparea jihadistă Stat Islamic, au fost condamnați la moarte în Irak, de la începutul anului 2018.

Surse judiciare au declarat, miercuri, că peste 300 de persoane, între care și zeci de străini, care fac parte din gruparea teroristă alungată din Irak în luna decembrie, au fost condamnate la moarte, informează Daily Mail.

De judecarea suspecților se ocupă două tribunale, unul în apropiere de Mosul, oraș situat în nordul Irakului, și un altul în Bagdad, unde ar fi judecate femeile și cetățenii străini.

Potrivit sursei citate, de la începutul anului 2018, în Bagdad au fost condamnați la moarte 103 cetățeni străini, între care și șase turci, iar 185 de persoane își vor petrece tot restul vieții după gratii.

Majoritatea femeilor provin din Turcia sau din țări ale fostei Uniuni Sovietice, au mai spus sursele judiciare. Printre femeile vizate de aceste sentințe au fost și una cu cetățenie germană, găsită vinovată pentru apartenență la ISIS, cât și o franțuzoaică.

Alte 212 persoane vor fi executate ca urmare a sentinței magistraților de la tribunalul din Tel Keif, situat în apropiere de Mosul, iar alte 150 își vor petrece restul vieții după gratii, a spus purtătorul de cuvânt al Consiliului Judiciar Smprem, Abdel Sattar Bayraqar.

„La audierile publice, organizate în conformitate cu legea care garantează drepturile acuzaților, s-a stabilit că au comis activități criminale”, a precizat oficialul irakian.
Totodată, Ministerul Justiției a precizat că 11 dintre persoanele condamnate pentru terorism au fost executate luni.


„Execuțiile suspecților din ISIS vin după procese grăbite, care încalcă legislația, astfel că unele sentințe sunt date doar în baza unor confesiuni pe care le-au obținut prin torturara suspecților. Autoritățile din Irak le respinge victimelor dreptul la o justiție reală și riscă să trimită la moarte persoane nevinovate”, a precizat cercetătorul Belkis Wille de la Human Rights Watch.

No comments

loading...
loading...